Recept på mintchokladkola till jul

Tjo!

Jag blev nyss klar med mina mintchokladkolor :) Dem blev super goda faktiskt!

Här kommer receptet för er som är intresserade:

Ingredienser:

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljus eller mörk sirap
  • 1/2 dl kakao
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • Några droppar pepparmint hushållsarom

Gör så här:

Förberedelser och instruktioner:

Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+).

Använd en träsked med flat "spets" att röra om med.

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

 

Så här gör du kolan:

Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

 

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

 

Låt sedan fortsätta koka.

 

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125 grader är den klar. Vid 140-145 grader får man hårda kolor.

Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

 

Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.

 

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0